Blog

Tècniques creatives: Com generar idees originals i innovadores.

La creativitat és un factor essencial per la diferenciació de les marques i per al seu posicionament al mercat. Existeixen algunes tècniques que ajuden a desenvolupar la nostra creativitat i poder generar noves idees. 

En el món de l’art la creativitat és un aspecte essencial per poder desenvolupar projectes nous i diferents. El disseny gràfic és capaç de comunicar moltes coses a través de la combinació de diferents elements visuals, fet que permet creacions originals innovadores.

Aquest és un aspecte molt rellevant en l’àmbit del branding i al disseny de la imatge corporativa d’una marca. Aquesta sempre voldrà ser única i no assemblar-se a cap altra del mercat. Aquesta diferenciació pot arribar a ser molt difícil, ja que avui en dia existeixen tota mena de productes i marques que fan més complicat destacar per sobre de la resta.

Per aquesta raó, hem de recórrer a diferents tècniques que estimulen el nostre cervell i faciliten la producció d’idees més creatives, que aportin un valor afegit a la marca.

 

6 tècniques essencials per desenvolupar la creativitat:

 1. Brainstorming: També coneguda com a “pluja d’idees” és la més popular de la llista. Consisteix a reunir a un grup de 6 a 12 persones perquè es generin idees sobre un tema determinat. Cada persona va apuntant les seves idees a una pissarra, facilitant que sorgeixin idees relacionades o sorgeixin connexions entre elles.
 1. SCAMPER: El seu nom és acrònim d’una sèrie de preguntes que ens formularem per pensar alternatives o solucions a un determinat problema.
 • Substituir: coses, llocs, gent, funcions, horaris...
 • Combinar: conceptes, funcions, emocions...
 • Adaptar: a altres contextos, llocs, èpoques...
 • Modificar: transformar el producte, canviar un element de lloc, girar-lo...
 • Proposar nous usos: pensar altres utilitats que es podrien donar a l’objecte.
 • Eliminar: alguna part, algun element, algun ús...
 • Reordenar: invertir l’ordre dels elements, fer el contrari, canviar els rols...
 1. Analogies forçades: Consisteix a associar temes, elements o conceptes que en un principi no tenen cap relació entre ells. Per exemple, podríem intentar de relacionar el sol amb una sabata. Les idees que en sorgeixen són divergents, úniques i atrevides.
 1. Mapes mentals: Tècnica que permet visualitzar i organitzar les idees que es tenen sobre un tema, a més de fomentar-ne la creació de noves. Al mig d’un paper s’escriu el tema central, a partir del qual anirem dibuixant línies on escriurem idees relacionades amb aquell tema. De cada línia en surt una altra, de manera que podem començar parlant de pastissos i acabar parlant de tipus de plantes. 
 1. Idees impossibles: Es tracta de potenciar la creació d’idees “absurdes” que no tindrien cap sentit en el món en què vivim. Per exemple, ens podríem demanar “i si la pluja fos de xocolata”. Això permet generar idees i conceptes únics que criden molt l’atenció.

 

 Més informació: https://coworkingfy.com/tecnicas-de-creatividad/