Blog

Les imatges no són gratuïtes

Totes les imatges tenen un autor, algú qui ha fet o ha comprat la foto i que n'és el propietari

Un error habitual entre els nostres clients i la gent en general és la creença que es pot agafar qualsevol imatge que trobis a "Google" i pots fer-la servir per a qualsevol cosa.
Aquesta falsa creença és el que fa que molts clients no vulguin pagar per una imatge de banc d'imatges o menys encara pagar a un fotògraf perquè et faci una foto. Si l'aconsegueixes "gratis" a Google perquè l'has de pagar?

Doncs aquesta creença és completament falsa. Un exemple: suposem que tens una botiga d'un producte artesanal, que només fas tu, i contractes a un fotògraf perquè faci algunes fotos dels teus productes. De fet, primer has provat de fer les fotos tu matei@ amb el teu mòbil, però finalment no te n'has sortit. Per això pagues un fotògraf que et farà unes fotos fantàstiques. Fas una web i exposes els teus productes amb aquestes fotos que has fet.

Si tot va bé, Google indexarà la teva pàgina web i també totes les teves fotos.

Ahh! Les teves fotos ja són a Google, així que una altra empresa que fa un producte similar troba les teves fotos a Google i les agafa perquè són gratis!

Entenem que no és just que aquestes fotos per les quals tu has contractat un fotògraf, les agafi algú altre i les utilitzi sense demanar permís.

Doncs bé. Davant de qualsevol dubte, qualsevol imatge té un propietari i no es pot fer servir.

Hi ha bancs d'imatge que per un preu molt assequible us vendran les seves imatges. Sempre tenint en compte que aquestes imatges també les pot comprar la vostra competència. Així que podeu trobar la mateixa imatge a la vostra web i a la web del veí.

També hi ha plataformes que ofereixen continguts gratuïts. Us podeu descarregar les seves imatges, però heu de vigilar perquè algunes plataformes les deixen fer servir sempre que s'atribueixi l'autor de la imatge.

De fet, el mateix Google imatges té una opció per filtrar les imatges que heu cercat segons si tenen llicència comercial (per tant, s'han de pagar) o si tenen llicència Creative Commons.

 

Sobre Creative Commons

Creative commons és una plataforma que regula els drets d'autor sobre les imatges de domini públic.
Així doncs, si un autor vol compartir la seva imatge de manera gratuïta, amb la llicència CC (Creative commons) pot decidir-ne les condicions d’ús. Pot triar que la imatge es comparteixi gratuïtament, però no per a ús comercial i sempre amb acreditació a l'autor, o bé que es pot fer servir la imatge però sense modificar-la...
Creative Commons ofereix 7 tipus de llicències. 6 llicències amb acreditació a l'autor, amb diferents variacions, i l'anomenada CC Zero, que són aquelles imatges lliures d'ús sense cap acreditació ni condició.
La dificultat estarà a saber exactament quina de les llicències afecta la imatge que voleu utilitzar, ja que aquesta informació sovint apareix al codi de la web on està col·locada la imatge.

Conclusió: No utilitzeu una imatge si no esteu completament segurs que la podeu utilitzar.